Endemica: één plek voor al uw ecologisch advies

Bureau Endemica bv is een regionaal onderzoeks- en adviesbureau voor vraagstukken rondom ecologie, natuur en landschap. We adviseren bedrijven, overheden en natuurbeheerders in West Nederland bij ecologische kwesties zoals lucht- en waterkwaliteit, bodemleven, aanwezigheid van beschermde diersoorten, natuurbeheerplannen, omgevingsvisies en (her)inrichting met biodiversiteit versterkende maatregelen.

We nemen u op dit gebied alle zorg uit handen. Van verkennend vooronderzoek tot vergunningaanvraag tot ecologisch advies tijdens werkzaamheden: Endemica staat u bij gedurende het hele traject. We hebben passie voor de natuur en oog voor uw belangen. Samen met u zoeken we naar de juiste balans tussen mens en natuur.

Endemica is een platte organisatie. De lijntjes zijn kort, we weten elkaar te vinden en we kunnen leunen op elkaars kennis en ervaring. Onze medewerkers zijn intrinsiek gemotiveerd en streven naar een duurzame toekomst. Een toekomst waarin biodiversiteit floreert, zowel op land als in de zee.

Wij willen een expert, meester, zijn in ons vak. De natuur verdient het allerbeste. Daarom dragen wij graag onze kennis en kunde over aan elkaar. Van meester tot gezel tot leerling. Zoals in de gildes van vroeger. Het klinkt misschien wat ouderwets, maar het geeft precies aan waar het bij ons om draait. Het delen van kennis en kunde. Zo kunnen wij vanuit onze passie, met onze expertise, de beste adviezen en oplossingen geven.

Wij willen de meest vertrouwde en deskundige regionale specialist zijn op het gebied van biodiversiteit in Noord-Holland. Dat bereiken we alleen met gedreven, gemotiveerde vakmensen die weten waar ze het over hebben en waar wij voor staan.

gierzwaluw-op-wit

Helder advies en praktische oplossingen

Het is lastig om uw weg te vinden in de wirwar van landelijke, provinciale en gemeentelijke natuurwetgeving en hoe dit van toepassing is op uw project. Wat betekent het voor de werkzaamheden als er vleermuizen in de spouwmuren zitten? Of wat als uw projectlocatie vlak naast een natuurgebied met beschermde vogelsoorten ligt?

Endemica geeft helder advies en praktische oplossingen bij al dit soort vragen. We vertellen precies wat er wel én niet mag, hoe u voldoet aan vergunningseisen en hoe u uw project optimaal kunt vormgeven binnen de grenzen van natuurwetgeving.

Endemica: Uitleg over onze naam

Als organisatie zijn wij sterk regionaal georiënteerd. Vandaar ook onze naam: Endemica.

Endemische soorten komen alleen in een bepaald gebied (zoals een land, eiland, meer of delta) voor en nergens anders. De relatie tussen de vorm van endemische organismen en hun ecologie is altijd uniek. Net zoals wij. Bureau Endemica komt alleen in West Nederland voor, we vinden de juiste balans tussen mens en natuur, zijn flexibel, klantvriendelijk en innovatief.

De Noordse woelmuis (Alexandromys oeconomus arenicola) bijvoorbeeld is een Nederlandse endeem, want buiten ons land komt deze ondersoort niet voor. Vandaar een muis in ons logo. Maar ook de Grote vuurvlinder (Lycaena dispar batava) is een in Nederland endemische ondersoort, echter komt zij niet voor in Noord-Holland.

Vacature

Wil jij aansluiten bij ons team? Wij zoeken een collega! Bekijk onze vacature hier

de Endemen

Richard Witte is een gedreven ecoloog en teamspeler met een passie voor biodiversiteit en natuurbeheer. Opgegroeid op Texel en gevormd tijdens zijn jaren bij de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie en zijn studie Vegetatiekunde & Dierecologie aan Wageningen Universiteit. Niet voor niets ligt zijn grootste passie bij de endemische Noordse woelmuis, de Texelse waterspitsmuis, vleermuizen, libellen en vogels, veenweiden, duinen en de zee. Met een scherpe blik op de samenhang tussen mens en natuur, brengt hij innovatieve oplossingen voor ecologische uitdagingen. Als oprichter van Bureau Endemica en Meester ecoloog zet Richard zijn kennis en ervaring in om projecten duurzaam en impactvol te realiseren. Hij stond aan de wieg van de eerste gebiedsgerichte ontheffing (GGO) op basis van een soortenmanagementplan (SMP) in Noord-Holland. Momenteel richt hij zich, naast de bedrijfsvoering, vooral ook op ontwikkelingen van AI gedreven toepassingen  binnen het ecologische werkveld. Zijn kennis en toewijding aan biodiversiteitsbehoud en sociale vaardigheden maakt hem een stimulerende kracht binnen team Endemica.

Carlijn Bouwer 

In 2024 heb ik mijn master Biological Sciences behaald aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens mijn studie heb ik me onder meer verdiept in de invasieve exoot Bezemkruiskruid, rewilding in Europa en heb ik een major in wetenschapscommunicatie gevolgd. Binnen Bureau Endemica houd ik scherp zicht op de planning van het veldwerk en de ecologische rapporten, van OmgevingsScan tot ecologische begeleiding. Ik ben dol op trektochten per fiets – iets wat perfect aansluit bij het SMP-onderzoek dat al fietsend wordt uitgevoerd. Het maakt me extra enthousiast dat ik met mijn werk direct bijdraag aan onze zichtbare, groene impact in mijn eigen woonomgeving.

Maarten Flikweert

Ik heb ruim zestien jaar ervaring in biodiversiteit en ecologie. In 2004 heb ik een master Biological Sciences aan de Universiteit van Amsterdam behaald. Tijdens mijn studie lag de focus al sterk op ecologisch veldwerk met diverse soortgroepen. Bijvoorbeeld een jaar onderzoek naar loopkevers met vangpotten in de Noord Hollandse Kerf, en een jaar onderzoek naar uilen en roofvogels op de Nederlandse Antillen. Sindsdien heb ik een veelheid aan soortgroepen en bijbehorende veld- en laboratoriumvaardigheden mogen leren kennen, zoals onderzoek aan insecten, vogels, waterdieren en vissen. Sinds 2017 ben ik als adviseur ecologie professioneel actief in vleermuisonderzoek en neem ik initiatief om hierin nieuwe vaardigheden en kennis eigen te maken. Mijn grote uitdaging is om de impact van bouw- en ontwikkelingsprojecten op natuur en soorten te begeleiden en hiervoor oplossingen te verzinnen, zoals bij een succesvolle verhuizing van vleermuizen of huismussen. Daarnaast ben ik als vrijwilliger betrokken bij initiatieven die duurzaamheid en biodiversiteit bevorderen.

Julia Marinissen 

Ik heb in 2024 mijn master Biological Sciences behaald aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens mijn studie heb ik me onder meer gefocust op klimaat gerelateerde onderwerpen, stadsecologie en beheer van veenweides. Daarnaast heb ik een minor in adviesgeving gevolgd, waarin ik meewerkte aan een rapport over vogelbiodiversiteit in de stad en de samenhang met menselijke perceptie van natuur. Binnen Bureau Endemica ben ik zowel op kantoor als in het veld te vinden. Ook draag ik bij aan verscheidene projecten middels mijn kennis van GIS. Met mijn werk streef ik ernaar om concrete impact te maken op het behoud en herstel van natuur, gepaard met een gedegen wetenschappelijke onderbouwing.

Huub Veldhuijzen van Zanten

Opgegroeid naast de duinen bij Vogelenzang ben ik al vroeg met natuurstudie begonnen. Na mijn lerarenopleiding biologie heb ik gewerkt aan het toegankelijk maken van biologische kennis via apps en websites. Als vrijwilliger zet ik mij in voor broedvogelinventarisaties, vleermuismonitoring en het maken van broeihopen voor de Ringslang. Naast vogels heb ik mij vooral gespecialiseerd in vleermuizen. Het verborgen gedrag fascineert mij. Zelfs met het gebruik van de moderne apparatuur gaat de ontwikkeling in kennis over deze dieren maar langzaam. Er blijft gelukkig nog veel te ontdekken over deze bijzondere dieren. Na jaren gewerkt te hebben voor verschillende ecologische bureaus, versterk ik het team van Bureau Endemica bij het onderzoek naar en het behoud en herstel van de natuur. Binnen Bureau Endemica combineren wij regelgeving en kennis over soorten en tot heldere werkdocumenten. Als ecoloog ga ik de uitdaging aan om voor specifieke soorten passende oplossingen aan te dragen in overleg met opdrachtgevers.

Michiel van Noppen

Sinds kinds af aan probeer ik mijn passie voor de natuur op verschillende manieren uit te oefenen, enerzijds als fotojournalist en anderzijds als ecoloog. Als fotojournalist richt ik me op het verbinden van academische kennis met praktische natuurbescherming. Door nauw samen te werken met lokale gemeenschappen en organisaties probeer ik de verhalen achter het dagelijks nieuws te onthullen. Daarnaast ben ik direct bezig met natuurbescherming door te werken voor mijn stichting Sacha Huagra, waarbij wij ons richten op het beschermen van de bedreigde bergtapir in Colombia. Na mijn master in Ecologie en Evolutie aan de Universiteit van Amsterdam gebruik ik mijn wetenschappelijke achtergrond om samen met Bureau Endemica als adviseur ecologie te werken aan een natuur inclusiever Noord-Holland.

Niek Putters

Sinds jongs af aan ben ik al geboeid door de natuur. Vooral vogels hebben altijd mijn bijzondere interesse gehad. Deze passie voor de natuur heeft me ertoe aangezet om mijn kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen op het gebied van ecologie, zodat ik een actieve bijdrage kan leveren aan het behoud en de bescherming van onze biodiversiteit. Tijdens mijn studie Bos- en natuurbeheer heb ik waardevolle ervaring opgedaan door me in te zetten voor verschillende natuurprojecten, waaronder het onderzoeken van de verspreiding en voortplanting van de knoflookpad in de duinen van Callantsoog en het bestuderen van de broedbiologie van kustvogels op Texel. Ik ben enthousiast om mijn ervaringen en kennis in te zetten bij Endemica en samen te werken aan duurzame ecologische oplossingen.

Jurrien Baretta

Ik ben opgegroeid op Texel, vlakbij de duinen en een uitgestrekt natuurgebied. Als dochter en kleindochter van biologen is liefde voor de natuur me met de paplepel ingegoten. Toch kwam ik in de maritiem-technische hoek terecht na een blauwe maandag biologie gestudeerd te hebben.  De afgelopen 15 jaar heb ik me beziggehouden met het bestrijden van invasieve soorten in ballastwater, dus er zat wel een biologische component in mijn technische werk. Daarnaast ben ik veel bezig geweest met organisatieontwikkeling en teambegeleiding. Bij Bureau Endemica kan ik mijn biologische interesse mooi combineren met mijn kennis over organisaties in de rol van team- en projectleider. Ik kijk er naar uit om vooral ook op ecologisch vlak en wat betreft soortenkennis veel van mijn nieuwe collega’s te leren.

Angèle Henselmans  is ons ‘spin in het web’: ze is een enthousiaste, representatieve, flexibele en stressbestendige duizendpoot met organisatietalent en goede communicatieve eigenschappen. Ze is echte aanpakker, communicatief sterk en denkt in mogelijkheden, nooit in problemen. Ze heeft oog voor mensen en ontferm zich ook graag over de ‘zachte waarden’ binnen Bureau Endemica. Verder vindt zij het een uitdaging om als verbinder in de dagelijkse dynamiek van de organisatie te werken en het eerste aanspreekpunt voor partners en klanten te zijn. Hiermee ontlast zij de ecologen binnen het team zodat zij zich volledig op hun expertise kunnen richten.

Rutger Polder is een gepassioneerde natuurkenner, gespecialiseerd in planten, vogels, reptielen en amfibieën. De uitgebreide praktijkkennis heeft hij opgedaan bij de botanische tuin van de Vrije Universiteit van Amsterdam en als collectiebeheerder bij Hortus Alkmaar. Daarnaast heeft hij jarenlang vogels geïnventariseerd voor SOVON en de Vogelwerkgroep Alkmaar. De IJsvogel heeft een bijzondere plek voor hem vanwege het eerste geslaagde broedgeval in Alkmaar op de Hortus door zijn toedoen. De Alkmaarse ijsvogelwerkgroep wordt door Rutger gecoördineerd. De samenhang tussen flora en fauna heeft extra belangstelling en hij heeft het grote belang van biodiversiteit jarenlang onder de aandacht gebracht bij overheden via bestuursfuncties bij KNNV en de koepelorganisatie van natuur en milieugroepen in Alkmaar (ANIMO).

Tom Brans

Mijn passie voor de natuur uit zich vooral in het op pad gaan – met een verrekijker – op zoek naar vogels. Binnen Bureau Endemica zal ik me dan ook voornamelijk bezighouden met de soorteninventarisaties van vogels met jaarrond beschermde nesten (o.a. Huismussen, Gierzwaluwen, Spreeuwen) en vleermuizen voor het SMP in Alkmaar. Afgelopen seizoenen heb ik ervaring opgedaan met vleermuizenonderzoek, en ik kijk er erg naar uit om dit werk binnenkort ook in en rondom mijn eigen woonplaats uit te voeren.

De soort specialisten

Met ruim 45 jaar veldervaring geldt Jan Wondergem als een Nederlandse vleermuiskenner bij uitstek. Hij stond aan de wieg van het eerste onderzoek aan vleermuizen in Nederland. Zijn kracht ligt niet alleen in zijn kennis over de Nederlandse biodiversiteit maar belangrijk zijn ook zijn technische en sterke sociale vaardigheden. Dit komt goed van pas bij de ecologische begeleiding van civiele projecten. Vanaf de oprichting van bureau Endemica is hij bij ons actief als ‘flexibele’-schil. Momenteel als emeritus adviseur en vleermuisonderzoeker.

Klaas-Douwe (KD) Dijkstra is de enige Nederlander die is gepromoveerd op libellenstudie en geldt dan ook als autoriteit voor deze soortgroep. Hij is coördinator, beoordelaar en beoordelaar van Rode Lijst-beoordelingen en hoofdauteur van rapporten over de status van libellen voor IUCN Freshwater Biodiversity Assessment of Africa. Bovenal is hij auteur van de Europese Veldgids Libellen. KD ondersteunt ons met name op het gebied van SNL-inventarisaties. Samen brengen we ecologie van libellen meer onder de aandacht, en met de nieuwe Omgevingswet de noodzaak tot extra beschermende maatregelen voor de Rode Lijst-soorten libellen.

Een andere autoriteit op het gebied van insecten, dit keer de sprinkhanen, is Wilbert Kerkhof.  Hij is mede-auteur van De Nederlandse sprinkhanen en krekels (Orthoptera). Wilbert doet al 25 jaar onderzoek naar sprinkhanen en krekels in met name de duinen van Nederland. Als begenadigd spreker, schrijver weet hij menigeen op zeer inspirerende wijze meet te leren over de rol van sprinkhanen als onderdeel van de Nederlandse biodiversiteit.

Jorg Schagen is onze bijenkenner bij uitstek. Onlangs ontdekte hij in de duinen nog een nieuwe soort voor Noord-Holland. Vrijwel dagelijks is hij in het veld te vinden. Naast de bijen ligt zijn kennis en passie vooral op het gebied van (zee)vogels en zoogdieren zoals vleermuizen en boommarters. In het veld ondersteunt hij ons met raad en daad.

Aanstormend talent

Zifio Witte heeft interesse in alles wat leeft en bloeit, met name reptielen, sprinkhanen, vlinders, vogels en zoogdieren. Al op zijn 10e legde hij aan KNNV-leden uit hoe je een inloopval voor muizenonderzoek in elkaar steekt. Hij heeft ervaring met muizen, SNL-onderzoek en tellingen van uitvliegende vleermuizen. Hij is gretig om zich verder te ontwikkelen als natuuronderzoeker. Vanwege zijn sociale vaardigheden ligt een functie als boswachter hem aan het hart. Na een stage bij PWN, SBB en Gemeente Alkmaar, doet hij bij ons (werk)ervaring op in alle ecologische aspecten.

Zoekt u advies bij vragen over ecologie, natuur en landschap?

Vul ons contactformulier in, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op. U kunt ons ook bellen of e-mailen.

grootoorvleermuis-vliegend-zwart

Schakel titel

Toggle content goes here, click edit button to change this text.